Gode råd når du skal have nyt tag

 
16-05-2011
Tag

Her er en række gode råd når du skal til at have nyt tag.

Træk på erfaringer
Man kan lære meget af at høre, hvorfor for eksempel naboer og kolleger valgte deres nye tag. Deres erfaringer - og vigtigst af alt - om de er tilfredse.

Hvad passer til huset?
Nogle tagmaterialer og farver passer bedre til nogle huse end andre. Du behøver jo ikke få et nyt tag i samme farve som det gamle. Kig på dit tag og se, om en helt anden farve vil klæde huset bedre. Mørke og sorte kulører fremhæver husets størrelse, form og øvrige farver. Mens lyse farver understreger en let og ren stil og giver plads til kontrastfarver på tagets udhæng og gavle.

Hvad kan tagkonstruktionen bære?
Det er for eksempel ikke alle tagkonstruktioner, der kan bære et tagstenstag af tegl eller beton. Derfor undersøg først, hvad den bestående tagkonstruktion kan bære.

Er der regler for området?
I visse bebyggelser er der regler for, hvilket tagmateriale man kan vælge. Det kan du se i lokalplanen for dit område. For at være sikker, bør du altid spørge kommunen.

Hvad koster de forskellige materialer?
Der kan være stor prisforskel mellem de forskellige tagmaterialer. Anlægsudgifter vil typisk udgøre mellem 500 og 1.000 kroner per kvadratmeter tagflade, inklusive moms.

Hvordan kan et nyt tag finansieres?
Tal med din bank eller kreditforening om finansieringen. Begge er som regel villige til at låne penge ud til et nyt tag, da det samtidig øger husets værdi.

Hent flere priser
Få et tilbud fra flere og sørg for at tilbudet er nedskrevet. Sørg for at tilbudet er så detaljeret som muligt, så der ikke kan ske misforståelser.

Kan jeg selv styre byggesagen?
Det skal ud overveje nøje om du har brug for professionel hjælp. Der er mange fejl du kan gøre. Ofte kan det betale sig at få eksperthjælp.

Skal det gamle tag fjernes?
Nogle gamle tage kan blive liggende, andre kan ikke. Når du regner på, hvad et nyt tag kommer til at koste dig, skal du huske at indregne prisen for at fjerne det gamle. For nogle materialer er dyrere at fjerne end andre. Hvis du har et eternittag, såkan det blive en bekostelig affære. Af sundhedsmæssige hensyn skal asbestholdige plader nemlig behandles efter særlige regler i asbestcirkulæret.

Er der andet ting som skal udbedres?
Ofte vil det også være hensigtsmæssigt at udskifte eller reparere stern, vindskede, udhæng, skotrender og defekte lægter plus give stern og vindskeder nye alukapsler. Er isoleringen i god stand?, og giver det nok isolering. Det en god ide at få lavet de ting der er nødvendige sammen med det øvrige tag. Dels er der nemmere at komme til hvis taget er fjernet, og dels er altså udstyret, som f.eks. stilads, på pladsen. Tit er der mange penge ved at lægge lidt ekstra isolering.

Garanti på materialer
Mange producenter yder en produktgaranti. En produktgaranti dækker dog kun, hvis du har fulgt vejledningerne og anvisningerne. Det er derfor afgørende, at du sørger for, at leverandørens anvisninger er kendte og bliver brugt. Få eventuelt kontrolleret, at detaljer, fastgørelser og så videre er foretaget korrekt, inden arbejdet godkendes.

Vedligehold
Når taget er lagt og betalt, er vedligeholdelsen dit ansvar. En produktgaranti dækker kun, hvis du overholder garantiens betingelser. Er der sket stormskader eller andre skader, skal de udbedres. Tagrender bør også renses, så de ikke stopper til.

Forsikring
Det er vigtigt at finde ud af, om dine håndværkere er tilsluttet en garantiordning og har en ansvarsforsikring, som dækker eventuelle skader på dit hus under arbejdet. Hvem dækker for eksempel, hvis der opstår brand eller vandskade på grund af en håndværkerfejl?

Du skal også finde ud af hvilken forsikring, der dækker eventuelle storm- og vandskader, mens arbejdet er i gang, og taget er dækket af en presenning. Kontakt dit eget forsikringsselskab først, og få dets vurdering af ombygningens konsekvenser. Du bør også sikre dig, at forsikringen kan fortsætte på uændrede vilkår efter en ombygning. Kontakt dit forsikringsselskab, inden du går i gang.





 
 
Find information om: Byggeri guiden guide Byg
(Hovedkategori: Viden om byggeri)